Hedvig Andersson

fosterbarn i familjen Madigan, (1871-1944)

Hedvig Andersson föddes i Göteborg den 5 juni 1871 som Hedvig Petersdotter. Fadern anges som okänd i kyrkboken, modern som piga. Hon tycks ha adopterats bort till en källarmästare Andersson. Vid femton års ålder kom hon i kontakt med familjen Madigan. Familjen var i behov av en ny lärflicka, eftersom Gisela hade förlovat sig och snart skulle lämna cirkus Madigan. Tanken var förmodligen att Hedvig skulle läras upp till lindansös på spänd lina, för att så småningom ersätta Gisela i det dubbla lindansnumret tillsammans med Elvira.
   Så blev det nu aldrig, eftersom Elvira mördades innan Hedvig blivit fullärd. När hon väl debuterade som lindansös fick det bli ett solonummer. Innan dess hade hon arbetat som kautschukartist, men det var som trapetsartist hon kom att bli mest känd, artistnamnet blev Miss Mignon.
   Hon fick så småningom två barn med Henning Orlando, Othelia (född 1892) och Ernst (född 1897), Senare gifte hon sig med en tysk djurdressör vid namn Karl Kruse. Hon gifte sedermera om sig med en tysk ingenjör Köhler och lämnade cirkuslivet. Hedvig avlider i Malmö 25 maj 1944.
   Ett barnbarn är balettdansösen Marianne Orlando.
 

Båda fotona är från ca. 1890 och finns i Cirkusarkivet, Stockholm
 

Foto daterat 1892 i Cirkusarkivet, Stockholm
 

Detta foto i Cirkusarkivet saknar uppgift om vem det föreställer,
men troligen är det Miss Mignon kring år 1900.