Elviras liv

Detta är bara en kort översikt av Elvira Madigans liv, för en ingående biografi hänvisas till att läsa min bok, som finns att ladda ner på annan plats på denna sajt.

Elviras barndom

Hedevig (Hedvig) Antoinette Isabella Eleonore Jensen, som sedermera skulle bli känd under artistnamnet Elvira Madigan, föddes den 4 december 1867 i Flensburg i norra Tyskland. Föräldrarna var båda cirkusartister på Gautiers “Cirque du Nord”. Fadern, Frederik Jensen, vet man inte så mycket om, han var född 1845 i Köpenhamn, men det är okänt vart han tog vägen efter att relationen med Elviras mor upphört. Elviras mor hette Eleonora Olsen, hon var född i Finland 1849 av norska föräldrar. Hon brukade dock kalla sig Laura, som artistnamn använde hon ofta “Miss Ulbinska”.

Att Elvira föddes just i Flensburg var nog mest en slump, cirkusen hade ankommit dit från Ribe bara två dagar tidigare. Frederik och Laura hade vid denna tid ett nummer som bestod i att de dansade ett pas-de-deux stående på ryggen av två hästar, som travade sida vid sida runt i manegen. Senare utförde hon också andra hästnummer, bland annat skolritt och frihetsdressyr. Tidigare hade hon arbetat bland annat som lindansös, vilket ju också var vad dottern skulle komma att ägna sig åt.

När Frederik försvunnit ur Lauras liv drog hon vidare till Cirkus Renz i Tyskland. I Berlin 1871 fick Elvira en halvbror, Richard Heinrich Olsen, som sedermera skulle bli clown under artistnamnet Oscar. Vem som var hans far är helt okänt. Pojken lämnades bort för att uppfostras på Cirkus Bergman. Efter några år på okänd ort dyker Laura upp på Cirkus Myers i Centraleuropa 1875. Där finns sedan tidigare den amerikanske cirkusartisten John Madigan, som kom att bli hennes livspartner. Paret byter till Cirkus Loisset och tar upp det pas-de-deuxnummer som Laura tidigare utfört med Elviras far.

Medan allt detta pågår tränas Elvira upp i sitt självklara yrke som cirkusartist. På Tivoli i Köpenhamn hösten 1876 får lilla Hedevig för första gången ersätta sin mor i pas-de-deuxnumret. Den söta åttaåriga flickan med det långa, blonda håret lär ha gjort stormande succé med en gång. Året därpå avlider cirkusdirektör Loisset hastigt i Norrköping, och hans cirkus upplöses. Familjen Madigan får söka sig en ny arbetsgivare, det blir Cirkus Ciniselli i Ryssland. Elvira tränar på sitt nya nummer som lindansös på slak lina, hennes debut sker den 23 april 1879 i Sankt Petersburg.

Strax därpå lämnar familjen Madigan Ciniselli för att pröva lyckan på egen hand i Finland. Vid första föreställningen i Åbo använder Hedevig sitt nya artistnamn Elvira för allra första gången. Förutom lindansen utför Elvira diverse dansnummer, men hon har också hästnummer på repertoaren. Dessutom har hon lärt sig jonglera.

Sejouren i Finland blev förmodligen ingen ekonomisk succé, för vid slutet av året drar familjen vidare mot kontinenten. De hamnar nu på Cirkus Krembser i Österrike. I Wien i slutet av 1880 lär de känna skomakardottern Gisela Brož, som blir familjens lärflicka.

Elviras ungdom

Gisela tränas upp till lindansös på spänd lina, hennes debut lär ha skett i Ungern någon gång 1882. Tillsammans med Elvira börjar de uppträda med ett gemensamt nummer, där de uppträder samtidigt på varsin lina. Det är Elvira som återfinns på den övre, slaka linan. Numret väcker sensation, kanske lika mycket för flickornas skönhet och grace som för deras skicklighet. Under åren 1883-1887 turnerar flickorna över hela Europa med sitt nummer: Paris, Berlin, Moskva, Odessa, London, Köpenhamn och många andra städer.

I Köpenhamn sommaren 1886 uppträder flickorna vid ett tillfälle inför den danska kungafamiljen, som belöning erhåller de varsitt guldkors av kungen. I Köpenhamn lär Gisela också känna en cirkusartist Alexander Braatz, som hon förlovar sig med. Eftersom de två inte vill fortsätta att turnera med familjen Madigan skaffar man sig en ny lärflicka, Hedvig Andersson. Tanken är nog att hon ska tränas upp till lindansös på spänd lina för att ersätta Gisela i dubbelnumret. Så blir det emellertid aldrig, eftersom ödet hade annat i beredskap för Elvira …

Trots de enorma framgångarna lär Elvira så småningom ha tröttnat på att resa runt och uppträda i stora sammanhang runtom i Europa. I motsats till Gisela var Elvira en introvert och tillbakadragen natur, som kanske inte alls trivdes med den enorma uppmärksamheten. Hon tycks ha varit intresserad av att skriva poesi och var en god amatörpianist. Hon längtade till sina hemtrakter i Skandinavien, och familjens beslut blev att grunda en egen cirkus i Skandinavien. Premiären blev i Fredericia i Danmark i april 1887.

I oktober samma år fortsätter turnén i Sverige, samtidigt lämnar Gisela familjen för att gifta sig med sin Alexander. Elvira får fortsättningsvis uppträda ensam. I januari 1888 kommer man till Kristianstad, bland premiärpubliken återfinns en viss löjtnant Sixten Sparre.

Relationen med Sixten Sparre och mordet på Elvira

Den 33-årige Sixten Sparre var gift med grevinnan Luitgard (Lycka) Adlercreutz och hade två barn, men detta hindrade honom inte från att bli blixtförälskad i Elvira. Han sökte kontakt, och lyckades så småningom övertala henne att de två skulle börja brevväxla. När cirkusen fortsatte norrut genom Sverige blev Elvira hela tiden bombarderad av Sixtens dagliga kärleksbrev. Hon tröttnade snart på honom och ville avsluta brevväxlingen. Han ska då ha hotat att ta livet av sig om hon inte fortsatte att svara på hans brev. Elvira blev skrämd och vågade inte annat än att lyda. Tre gånger ska saken ha upprepats, om man får tro Elviras mor Laura. Sparre ljög också inför Elvira om att han var frånskild och välbärgad, trots att han fortfarande var gift och dessutom svårt skuldsatt.

Sparres förföljelse fick Elvira att må allt sämre, och i Hudiksvall i april 1889 drabbades hon av ett nervsammanbrott. När hon återhämtat sig i Sundsvall beslutade hon sig för att trots allt göra Sixten till viljes och lämna familjen för att förenas med honom. Hon kände väl att hon inte hade något val. Föräldrarna hade inte haft en aning om Elviras kontakt med Sparre, och det kom som en chock för familjen när Elvira bara saknades en morgon; detta var den 28 maj 1889.

Elvira hade tagit morgontåget från Sundsvall för att förenas med Sparre i Bollnäs. När familjen förstått vad som hade hänt tog mamma Laura en ångbåt till Stockholm för att försöka hinna före paret till Stockholm och sätta stopp för Sparres tilltag. Enligt tidtabellen borde hon ha hunnit, men fartyget fastnade i dimma och tvingades dra ner på farten (detta var ju innan det fanns radar och liknande navigeringshjälpmedel). Därför hann Sixten och Elvira fortsätta med nattåget söderut innan Laura hann fram.

Efter några veckor på okänd ort dyker paret upp på den danska ön Tåsinge i mitten av juni. Strax därpå tar de in på stadshotellet i Svendborg. Här bor de nästan en månad, men när hotelldirektören den 15 juli presenterar en saftig räkning flyr Sparre fältet med Elvira i släptåg. Kvar på hotellrummet finns allt deras bagage. Sparre har levt på lånade och förskingrade pengar under hela resan, och har nu bara några kronor kvar i plånboken. Han har alltså inte minsta chans att betala hotellräkningen. Paret återvänder till Tåsinge, där de tar in på ett pensionat i Troense.

På morgonen den 18 juli ber Sparre att få en matkorg med sig när paret lämnar pensionatet. Naturligtvis betalar inte Sparre för sig här heller, men Elvira vill göra rätt för sig, så hon lämnar sitt guldur och ett smycke kvar på rummet som betalning. De beger sig till Nørreskov några kilometer söderut. I en glänta i skogen äter de sin sista måltid, varpå de övernattar under bar himmel.

Elvira måste sedan länge ha förstått vad Sixten ville göra med henne och sig själv, men hon hade inte den psykiska styrka som hade krävts för att förhindra den tragiska finalen. På morgonen den 19 juli 1889 skjuter Sixten ihjäl Elvira med sin medhavda revolver. varpå han begår självmord. Strax innan har Elvira kladdat ner sin avskedsdikt på ett smörgåspapper som hade utgjort omslag till parets sista måltid. Omtolkad till modern svenska (av undertecknad) lyder den:

  • En droppe föll i vattnet,
    förklingade blott sakta.
    Och stället där den föll
    omríngades från krets till krets.
    Vad var det som där föll?
    och var’från kom den?
    Det var ett liv blott,
    och blott en död som kom
    för att vinna sig ett spår.
    – – – – – – – – – – – – – –
    † Nu vilar vattnet åter.
                          Hedevig

Trots att någon hörde skotten tog det över tre dygn innan liken hittades. De båda begravdes i en gemensam grav på Landets kyrkogård den 27 juli i närvaro av flera hundra personer, så enormt intresse hade morddramat väckt. Sixtens bror Edvard hade rest ner från Stockholm för att övervara begravningen och ordna upp broderns affärer, däremot hann ingen av familjen Madigan fram till Tåsinge i tid.

Efterspelet

Sixtens och Elviras död väckte som sagt en enorm uppmärksamhet, inte bara lokalt. Tidningar över hela världen skrev om vad som hade hänt, men tyvärr saknade samtiden förmåga att förstå orsakerna bakom morddramat. Bristande kunskaper i psykologi och psykiatri kombinerat med dåtidens kvinnosyn och klassamhälle samt en hel del önsketänkande gjorde att den förklaring man kom fram till var att de båda älskade varandra innerligt, men att de tvingats ta detta steg på grund av att de inte kunde få varandra. Detta på grund av tabut mot kärlek och äktenskap över klassgränserna. Denna romantiserade men ack så felaktiga syn har sedan spritts vidare in i våra dagar via allt från skillingtryck och romaner till teaterpjäser och filmer.

Sparre var som sagt svårt skuldsatt, fullt avsiktligt enligt min mening. Han hade tagit åtskilliga lån, plundrat sina egna och sina barns bankkonton och köpt på sig en massa saker utan en tanke på att vilja betala tillbaka. Hans gärningar bör därför i många fall kunna betraktas som bedrägeri och förskingring. Som kronan på verket förförde han sedan Elvira Madigan med falska löften om äktenskap, varpå han mördade henne och begick självmord.

Om orsakerna till Sparres destruktiva beteende råder skilda meningar bland elvirologerna. Jag har försökt hävda att han led av någon form av psykos, troligen bipolär sjukdom. Denna hypotes kan inte alls accepteras av Kathinka Lindhe i hennes bok om Sixten. Någon säker diagnos är det väl svårt att sätta på honom i efterhand, men min personliga åsikt är att Kathinkas förklaringar inte är tillräckliga när det gäller en person med ett så destruktivt beteende.
 

Kortfattad kronologisk översikt över Elvira Madigans liv

1845  Elviras far, Frederik Peter Jensen, föds i Köpenhamn den 28 mars.
1849    Elviras mor, Eleonora Cecilia Christina Maria Olsen, föds i Billnäsbruk nära Pojo i Finland den 25 mars. Barndomen tillbringar hon sedan på cirkusar i Finland och Sverige.
1850  Elviras fosterfar, John Madigan, föds i Lafayette, Indiana den 12 augusti.
1854  Sixten Sparre föds i Malmö den 27 september.
1866  Elviras föräldrar arbetar som cirkusartister på Gautiers cirkus i Danmark och norra Tyskland.
1867  Cirkusen fortsätter sin turné. Elvira avlas, troligen i Wismar. Elvira föds i Flensburg den 4 december, vid dopet den 19 får hon namnen Hedwig Antoinette Isabella Eleonore Jensen. (Hedwig enligt kyrkboken, själv kallade hon sig Hedevig, men oftast anges namnformen Hedvig)
1868  Elviras föräldrar kvar på Gautiers cirkus, som uppträder i Odense i Danmark fram till slutet av mars. Föräldrarna separerar, oklart när.
1869–1870 Elviras mor återfinns nu i Tyskland på cirkus Renz, bland annat i Wien, Hamburg och Leipzig. Elviras far tycks ej vara med.
1871 Elvira får ett halvsyskon den 30 mars, då Richard Heinrich Olsen, ”Oscar Madigan”, föds. Han döps i Berlin den 4 maj. Fadern okänd. Mot slutet av året är Laura åter i Wien med cirkus Renz.
1872–1875   Okänt var Elvira och hennes mor befinner sig, eventeullt är de i Amerika. I mitten av 1875 återfinns Laura på cirkus Myers i Österrike, där också John Madigan uppträder. De två blir ett par. De flyttar över till cirkus Loisset.
1876 Loissets cirkus ankommer Köpenhamn från Tyskland. Föreställningar på Tivoli under oktober och november. Den 16 november Hedevigs första kända framträdande som cirkusartist: knappt nio år gammal rider hon en pas de deux tillsammans med sin fosterfar. I december fortsätter cirkusen till Göteborg.
1877 Cirkus Loisset ger föreställningar i Göteborg till mitten av februari, därefter i Oslo till början av maj och sedan i Stockholm. I juli ger delar av truppen, bland annat familjen Madigan, föreställningar i Norrköping. Där avlider cirkusdirektör François Loisset hastigt den 19 juli. Föreställningarna i Stockholm fortsätter till början av augusti. Loissets dödsbo försätts i konkurs och artisterna skingras. Familjen Madigan får nytt engagemang hos cirkus Ciniselli, som befinner sig i Riga. I december flyttar Cinisellis cirkus in i den nya cirkusbyggnaden i Sankt Petersburg.
1878 Familjen Madigan pendlar mellan Cinisellis cirkus i Petersburg och Hinnés cirkus i Moskva. Hedevig tränar på sitt nya nummer.
1879 23 april debuterar Hedevig som lindansös i Sankt Petersburg. Från juni till december turnerar familjen Madigan sedan i Finland. I Åbo den 2 juni använder Elvira sitt nya artistnamn för allra första gången.
1880 Familjen Madigan kommer till cirkus Krembser. På Elviras 13-årsdag den 4 december har cirkusen premiär i Wien. Familjen lär känna 15-åriga Gisela Brož, som blir deras fosterbarn.
1881-1882 Familjen turnerar med Krembser i Centraleuropa, bland annat besöks Budapest och Prag. Någon gång under 1882 debuterar Gisela som lindansös.
1883 Gisela och Elvira börjar uppträda samtidigt, på varsin lina. Familjen Madigan lämnar cirkus Krembser, under sommaren uppträder flickorna i Paris. På hösten engageras familjen av cirkus Salamonski i Odessa.
1884 Sejouren i Odessa fortsätter till början av maj, sedan fortsätter cirkusen till Rostov och Moskva. I november lämnar familjen Madigan cirkus Salamonski.
1885 Under våren framträder flickorna i Berlin, i juni är man sedan åter i Paris. Mot slutet av året dyker familjen Madigan upp i London.
1886 Föreställningarna i London fortsäter ända till juni. Den 1 juli premiär på Tivoli i Köpenhamn för flickorna och deras lindansnummer. Den 22 juli uppträder de inför danska kungafamiljen. Två dagar senare skadar sig Elvira under en föreställning. Den 1 augusti belönas flickorna med kunglig medalj för sitt framträdande. I mitten av augusti drar familjen vidare till Göteborg, där 15-åriga Hedvig Andersson blir familjens nya fosterbarn. Under hösten uppträder flickorna i Leipzig.
1887 Elviras styvfar John Madigan startar eget: den 11 april har Cirkus Madigan urpremiär i Fredericia, med flickorna som främsta attraktion. Turnén i Danmark fortsätter till och med september. Gisela hoppar av för att gifta sig och emigrera till USA. Oktober–december fortsätter sedan turnén i Sydsverige.
1888 Turnén i Sydsverige fortsätter. I januari får en löjtnant vid namn Sixten Sparre se Elvira uppträda i Kristianstad. Han har slösat bort hela familjeförmögenheten och är svårt skuldsatt. Sparre gör ett misslyckat kontaktförsök, men i juni lyckas han få träffa Elvira i Ljungbyhed. Han övertalar henne att börja brevväxla. Cirkusens turné fortsätter sedan norrut genom Sverige.
1889 Cirkus Madigans turné fortsätter till Norrland. Elvira bombarderas hela tiden av Sparres kärleksbrev. Han lurar i henne att han är skild från sin hustru och att han är välbärgad. Till slut ger Elvira med sig, den 28 maj lämnar hon i hemlighet familjen i Sundsvall för att förenas med Sparre. Paret beger sig till Danmark, där de bor i Svendborg från 18 juni till 15 juli. När hotelldirektören presenterar en saftig räkning flyr den nu helt panke Sparre fältet tillsammans med Elvira. De bor några nätter i Troense på den närbelägna ön Tåsinge. Den 19 juli mördas Elvira av Sparre, varpå han tar sitt eget liv. Den 27 juli begravs de båda på Landets kyrkogård på Tåsinge. Mytbildningen om ”kärlekssagan” börjar …