Filmer

Det har gjorts tre långfilmer om Elvira Madigan och hennes “kärlekssaga”. Alla tre romantiserade och förljugna, i verkligheten måste ju Elvira haft ett helvete med Sixten Sparre, vilket bör ha framgått av denna sajt. Den seriösa spelfilm som visar sanningen om morddramat väntar vi fortfarande på.
 

1943: Åke Ohberg

Åke Ohberg både regisserade och spelade huvudrollen i denna produktion, som Elvira sågs Eva Henning. Efter påtryckningar från familjen Sparre ändrades Sixtens förnamn till Christian. Filmen är välgjord på många sätt: bra manus, bra regi, bra skådespelarinsatser. Men filmen har naturligtvis inget med sanningen om morddramat att göra.
   Länk till filmen på Svensk filmdatabas: http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=4013 med bland annat många foton från filmen.
   Om filmen på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Elvira_Madigan_(1943)

Svenska affischen, större storleken
 
Stolpaffischen. Mobilkamerabild av mitt eget exemplar, tyvärr har jag ingen bättre repro.
 
En annan affisch jag knyckt från internet. Jag är osäker på om denna är svensk eller från något annat nordiskt land.
Tidningsannons inför premiären. Foto från kathinkalindhe.se
 
Scen ur filmen. Inte Eva Henning utan hennes stand-in Elisabeth Endres.
 
Belgisk affisch
 
Italien
 
Tyskland 
Programhäftet.

1967: Bo Widerberg

Bo Widerbergs alster har med rätta prisats för sitt vackra foto och för den romantiska stämningen, som säkert hade gett en realistisk bild av Elviras “kärlekssaga”, och vad de båda älskande kände för varandra – om nu bilden hade varit sann. Skådespelarinsatserna finner jag nog personligen vara en smula övervärderade. Filmen blev hur som helst en av svensk films största exportframgångar.
   Den som vill veta mer om tillkomsten av filmen rekommenderas att läsa kapitel 9 i Bo Widerbergbiografin “Höggradigt jävla excentrisk”.
   Länk till filmen på Svensk filmdatabas: http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=4760
   Om filmen på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Elvira_Madigan_(1967)

Sverige, stora affischen
 
Sverige, stolpaffischen
 
Danmark
 
Italien?
 
DDR
 
Italien?
 
Frankrike
 
Frankrike
 
Storbritannien
 
Nederländerna
 
Nederländerna
 
Japan
 
Jugoslavien
 
Jugoslavien
 
Spanien
 
Tjeckoslovakien
 
Västtyskland
 
Ungern
 
USA
 
USA
 
Sydkorea (DVD-utgåva)
Rumänien
USA
Storbritannien
Storbritannien (Videoutgåva)
Storbritannien (videoutgåva)
USA
Storbritannien
Storbritannien
Sovjetunionen (Estland)
Programhäfte

1967: Møller Pedersen

Den danske författaren Poul-Erik Møller Pedersen gjorde denna film 1967, uppenbarligen svårt påverkad av Bo Widerbergs alster. Møller Pedersen var både manusförfattare, producent och regissör. Han kom samtidigt med en förljugen och ovederhäftig bok om Elvira. Boken och filmen var väl tänkta att utgöra reklam för varandra, men medan boken tyvärr blev en succé (den har gjort närmast irreparabel skada på den seriösa Elvira-forskningen), visades filmen offentligt bara en gång.
Jag har inte själv sett filmen, men den är enligt samstämmiga vittnesmål utomordentligt dålig. Musiken utgörs – mycket fantasifullt – av Mozarts pianokonsert nr 21!
   Om filmen på danskefilm.dk: https://danskefilm.dk/film.php?id=419
   Om filmen på svenska Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Elvira_Madigan_(1967,_Danmark)

Den översta affischen är troligen från den enda offentliga föreställningen i Svendborg, den undre för uthyrning för visningar i föreningar och liknande.
 

Scener ur filmen. Søren Svejstrup som Sixten Sparre och Anne Mette Michaelsen som Elvira Madigan. Det har påståtts att nedersta fotot är från Strandgade 6 i Troense, just den byggnad där verklighetens Sixten och Elvira åt sina måltider de sista dagarna. Men detta är i själva verket filmat vid Skipperhjemmet på Tåsinge museum.