Kuriosa

Här har jag samlat allt möjligt som har en lös anknytning till Elvira Madigan utan att direkt handla om henne. Kuriositeterna presenteras inte i någon speciell ordningsföljd. Den som känner till något liknande som kan tänkas vara värt att nämna här, kontakta mig gärna via kontaktformuläret. 


Cirkus Elvira

Cirkus Elvira i Sundsvall grundades 1991. Här gästspelar man dock på Skeppsholmen i Stockholm.
Foto 22 augusti 1992 av Per Arne Wåhlberg.

Cirkus Madigan

Nya cirkus Madigan grundades 1989 i Malmö men är numera nedlagd. Den ena av de två nutida cirkusar som utnyttjat Elvira Madigans namn. Foto i Sköllersta 19 juni 1994 av Gunvor Wåhlberg.

Restaurang Elvira Madigan i Kristianstad

Annons i Kristianstadsbladet 18 oktober 1986

Restaurang Blå Dragonen i Umeå

Blå Dragonen bytte namn till Elvira Madigan och sedan har den omtyckta krogen bytt namn många gånger.

Reklamvykort från Blå dragonen. Cirkusarkivet, Stockholm
Foto från Västerbottenskurirens arkiv

Glas “Elvira Madigan” från Kosta Boda

Glasserien “Elvira Madigan” från Kosta Boda glasbruk. Selterglas, champagneglas, rödvinsglas, vitvinsglas, snapsglas, sherryglas: Nedan en karaff som också hör till setet. (Jag vet inte om det finns ytterligare några varianter)


Elvira Madigan handmade quilt cover

Hittat på internet, tyvärr glömde jag notera var.


Takmålning från 2014 av Malena Olsson på Hammarshus nära Kristianstad

Foton: Kathinka Lindhe, kathinkalindhe.se


Sundsvall: utställning 1994 samt Kulturmagasinets höstprogram 2017

Vem omslagsbilden ska föreställa är väl inte alltför svårt att lista ut.

Elvira-modellen på omslaget ovan härstammar från en utställning i Sundsvall 1994. Tyvärr vet jag inte så mycket om denna. Foto: Gunvor Wåhlberg.


Kammen “Elvira Madigan”

Marie-Louise från Våxtorp har haft kemikalieaffär i hela sitt liv. Där sålde de ”Elvira Madigan-kammen”.
På förmiddagen idag, när Marie-Louise gjorde sig iordning för att gå till föreläsningen om Elvira Madigan, Sixten och mig råkade hon titta på sin kam. Elvira Madigan! Hon tvättade kammen, plockade en bukett blommor och tog kam och blommor med till föreläsningen och gav mig! Så otroligt omtänksamt!
Kammen måste vara ett unikum. Jag har aldrig tidigare sett någon produkt som hetat just ”Elvira Madigan” (Kathinka, däremot  är namnet på både strumpbyxor, monchichi-leksaker och kattsand!)”.

Citat från kathinkalindhe.se. Kammen i författarens samling, gåva från Kathinka 2017.


Flasköppnare

Denna flasköppnare med Elviras och Sixtens porträtt på fram- respektive baksidan är en turistsouvenir från Tåsinge. Föremålet i författarens samling, gåva från Kathinka Lindhe 2017. Kathinka rapporterar också att det lokala bageriet i Landet på Tåsinge (numera nedlagt) sålde något man kallade “Sixten Sparre-brød”. Fanns det månne också något Elvira-bröd? Är det någon Tåsingebo bland läsarna som minns?


Wikipedia-statistik

Den 6 juni 2018 visade Sveriges television Bo Widerbergs film (för femtioelfte gången). Wikipedias artikel om Elvira Madigan har normalt ett 40-tal visningar per dag. Se själv vad som hände!
 

Något liknande hände den 23 januari 2022. Svenska dagbladet har varje söndag ett korsord med en känd person som tema. Just denna dag hade man valt Elvira Madigan. Resultatet vad gäller antalet besök på svenska Wikipedia kan beskådas ovan. Intresset tycks ha hållt i sig eftersom de höga besökssiffrorna höll i sig i två veckor. Den 4 februari hade samma tidning ett annat korsord med Mozart som centralmotiv. Smeknamnet på en av hans pianokonserter efterfrågades i en av nycklarna, vilket kan förklara den höga besökssiffran för denna dag.
   Själv kunde jag glädja mig åt cirka 10 gånger fler besökare än vanligt här på elviramadigan.se den 23 januari; bara från Sverige var det cirka 300 stycken.


Skämtteckning av Hanne Nedbo 2019

Klicka här (känsliga personer varnas)


Elvira-Madigantemat

Som ledmotiv i filmen “Elvira Madigan” valde Bo Widerberg andra satsen i Mozarts pianokonsert nr. 21, KV 467. Historien om valet av musik finns återberättad i Bo Widerbergbiografin “Höggradigt jävla excentrisk”: Widerberg hade beställt specialkomponerad musik av Ulf Björlin. När musiken väl var klar tyckte Widerberg dock att den inte alls passade med den bild av “kärlekssagan” han ville förmedla. Det var nu ont om tid, premiärdatum var redan spikat.
   Alla närvarande beordrades att ta med sig sina förråd av LP-skivor. En av personerna var filmklipparen och diskofilen Lars Hagström. Han var egentligen inte alls inblandad i produktionen av denna film, men råkade finnas på plats. En av de skivor han rafsade med sig råkade vara just Géza Andas inspelning av Mozarts pianokonsert. Man spelade upp andra satsen till ackompanjemang av några scener med Pia Degermark i gröngräset – och resten är ju historia.
   Deutsche Grammophon hade ursprungligen släppt skivan med ett omslag med ett ungdomsporträtt av Mozart, men när filmen blev en internationell succé tänkte man snabbt om, och bytte ut Mozart mot Pia. Skivan, som tidigare visat mediokra försäljningssiffror, blev med det nya omslaget plötsligt en storsäljare.

Lyssna (MP3-kvalitet, en något knastrig vinylskiva)

Kuriosa om talen 21 och 467: Elvira blev 21 år gammal, och om man adderar siffrorna i kompositionsåret 1785 får man också 21. Närmare bestämt har Mozart har daterat konserten den 9 mars 1785, som var en onsdag. Elvira födde en onsdag, samma veckodag som Sixten Sparre.
Men detta är bara början: det finns ett dolt budskap i talen 21 och 467! Om vi låter 21 stå för ett månadsnummer, så konstaterar vi att det inte finns någon månad 21. Men om vi kastar om siffrorna får vi 12, dvs. december. Om vi sedan låter siffran 4 i 467 stå för ett dagnummer och 67 för ett årtal, och dessutom håller oss till 1800-talet, finner vi att talen 21 och 467 innehåller det dolda budskapet:
4 december 1867. Elvira Madigans födelsedag!


m/s Elvira Madigan

f.d Pellworm, byggd 1930. Numera bostadsbåt vid Söder mälarstrand i Stockholm. Läs mer om fartygets historia HÄR. Foto: Klas Grönqvist, 19 augusti 2015.


Bonad av Greta Digman i Båstads församlingsgård

Bonaden är betydligt större än så här, här visas bara ett utsnitt. Foto från kathinkalindhe.se

Elvira Madigans vej på Tåsinge

Denna urgamla kyrkväg var länge namnlös, den fick sitt namn 1970.

På Elvira Madigans vej 1, bakom fotografens rygg, finns numera bostadsrättsföreningen (andelsboligforening) Elvira Madigan. Ett av otaliga exempel på hur Elviras namn används i alla möjliga sammanhang. Foto: Kathinka Lindhe, 13 september 2013.

Elvira Madigans vej mot väster. Foto: Klas Grönqvist 27 juli 2014.

Sixten Sparres gata i Ystad

Jag vet inte när eller varför denna gata fick sitt namn. Sparre har ingen direkt anknytning till Ystad mer än att Skånska dragonregementet förlades hit, men det var först efter hans död. Och varför en figur som Sixten Sparre ska hedras med en gata är lite svårt att förstå. Foto från kathinkalindhe.se


Danska minnesmynt

Danmarks nationalbank gav ut en serie minnesmynt i valören 20 kronor; som nummer 6 kom ett motiv från Landets kyrka. Utgivningsdag var 28 januari 2005, och myntet hade designats av skulptören Øivind Nygaard. Betraktar man motivet noga upptäcker man, förutom ett antal hjärtan, bilden av en revolver i högerkanten.


Gothic rock-bandet “Elvira Madigan”

“Elvira Madigan” var namnet på ett Gothic rockband från Stockholm, verksamt 1995-2008. Bandets frontman var Marcus Hammarström.

Gruppens musik kan avnjutas på bl.a. Spotify.


Elcykeln “Elvira Madigan”

Dansk elcykel. Finns i ett stort antal modeller och varianter, här visas bara ett urval.


Sängkläder “Elvira Madigan”

Den danska sängklädestillverkaren Nordisk Tekstil erbjuder hösten 2019 bland mycket annat sängkläderna “Elvira Madigan”. “Elvira Madigan er navnet på dette smukke sengesæt fra Nordisk Tekstil, som handler om den fatale historie om kærlighed, hvor 2 elskede ikke måtte få hinanden. Farverne repræsentere Elvira Madigan og Sixten Sparres identitet, og de farvrige blomster er et symbol på deres vilde forelskelse, som fandt sted på Tåsinge ved Svendborg”. LÄNK LÄNK

Sängkläderna “Elvira Madigan”. Från Sovelands hemsida.


Knypplingsmönster “Elvira Madigan”

Knyppelboden i Gamla Linköping saluför (2019) bland mycket annat nedanstående knypplingsmönster.

Från Knyppelbodens hemsida


Kjell Sundbergs tavla ”Elvira Madigan”

Elvira Madigan och Sixten Sparre(?!?) på linan.
Nere till höger står Luitgard med barnen.


Akrobattruppen “Elvira Madigan”

Redan hösten 1889 utnyttjades Elviras namn av andra artister. Denna trupp hade inget med Elvira att göra. Truppen tycks finnas omnämnd i danska tidningsannonser så sent som 1896. Aalborg Stiftstidende 29 november 1889.


Lampor “Luftens döttrar” av Josef Marnell

Möbeldesignern Josef Marnell vid Linköpings tekniska högskola gjorde år 2012 dessa lampor, inspirerade av Elvira och Gisela. Citat från hans produktkatalog: “Lamporna skulle bli systrar, det vill säga två olika individer. Med hjälp av namnen visste jag exakt hur de skulle skilja sig åt. Formspråket skulle vara detsamma, men funktionerna vara olika, lite som tvillingar. Elvira är lampan som är tillförlitlig. Tänder du henne vet du att du kommer få tillräckligt med ljus till det du ska göra. Gisela är den strålande lampan. Henne tänder du när du vill belysa någonting speciellt. Resultatet blev två till formen identiska lampor, men med egna personligheter som kompletterar och hjälper varandra. De består av en rund kropp delvis klädda i textil som skulle föra tankarna till lindansarnas kjolar.
Hämtat från
www.diva-portal.org/smash/get/diva2:549293/FULLTEXT01.pdf


Skillingtrycksparodi

Från Den svenske arbetaren 10 augusti 1889.

En alldeles ny, rörande visa om det ynkeliga
Kärleksdramat i Tosinge skog
Tillegnad alla hjertnupna själar.
Sjunges på känd melodi.

Det var en gång en löjtnant, som också var poet,
För sjung hopp, hopp, hopp, för sjung aj, aj, aj, aj, aj.
Och gerna gick på cirkus, som mången gör väl det,
För sjung hopp, för sjung hej, för sjung aj, aj, aj, aj, aj.

Och der så fick han skåda uti Wernamo en qväll,
För sjung etc.
En så för inn’li’ söter och englalik mamsell,
För sjung etc.

Hon var så »lätt på tråden», och tråden var af stål,
För sjung etc.
Och löjtnanten, han titta’ och vred sig som en ål,
För sjung etc.

För si, hon hade ögon som himmelen den blå,
För sjung etc.
Och körsbärsröda läppar, och sån’t det frestar på,
För sjung etc.

Och håret hennes likna’ den klara solens sken,
För sjung etc.
Men allt var bar inte mot hennes granna ben,
För sjung etc.

Och uti löjtnantshjertat det grufveliga klack,
För sjung etc.
Och hjertat hos mamsellen det spratt och svarte »ack!»
För sjung etc.

På färd mot »sjunde himlen» nu gnodde tvärt de tu,
För sjung etc.
Mamsellen från sin cirkus, och han ifrån sin fru,
För sjung etc.

De lefde glada dagar, kinesa’ på hotell,
För sjung etc.
Om rumla vildt på kyssar från mor’on till qväll,
För sjung etc.

En vacker dag de såta ­ for’ ut på ett »plaisir»,
För sjung etc.
Med kärlek och med matkorg och tvenne halfva bier,
För sjung etc.

Men märk på, älskogsfärden så galet sig tilldrog,
För sjung etc.
Att paret föll bland nässlor i Tosinge skog,
För sjung etc.

O grymma, grymma öde, hur illa dock du styr! ­
För sjung etc.
Mamselln uti fallet råka tappa­ sin turnyr,
För sjung etc.

Och efter den malheuren blef lifvet henne trist,
För sjung etc.
Hon snörde af korsetten och hängde’n på en qvist,
För sjung etc.

Och nu var korgen länsad och bieret supet ut,
För sjung etc.
Och kärleken var surnad och stulna fröjden slut,
För sjung etc.

Hon spritter och hon skriker: »aj, nässlorna de bräns!»
För sjung etc.
»Jag tror min själ det samma», sa’ han, »den svedan käns»,
För sjung etc.

Nu skrek hon med förfäran: »ack tag mitt usla lif!»
För sjung etc.
Och löjtnante han svarte: »på stund, mitt såta vif»,
För sjung etc.

Så drog han fram pistolen, och ett tu tri det small,
För sjung etc.
Och så vardt slut på leken, och nu är visan all,
För sjung etc.

Det gick geschwindt att flytta från jordens jemmerdal,
För sjung etc.
Och nu ­ om man får tro det­ de mötts i himlens sal.
För sjung etc.

I kärlekskranka ungmör, tag här en lärdom dyr:
För sjung etc.
Klif’ aldrig uti nässlor, men akten er turnyr!
För sjung etc.

Civis



Elvira-porträtt av Sven Linnborg (1889)

Enligt en notis i Sundsvalls tidning den 12 september 1889 ska konstnären Sven Linnborg ha målat ett porträtt av Elvira Madigan. Förmodligen skedde det efter ett fotografi och efter Elviras död. Var tavlan finns idag känner jag inte till.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 890912-Sundsvalls-tidning.jpg

Parodier

Från studentspexet Ling i Lund, 1970

Snapsvisor

Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann.
Har ni hört den senast kända?
Kron och renat dom försvann.
Nu är saft från gran och tallar våran enda stimulans
men vi tersen tar och trallar
det var tur att skogen fanns.

(Från snapsvisor.nu (#2182))

Sorgeliga saker hända,
än i våra dar minsann.
Sorgeligast är dock denna,
den om öhlet som försvann.
Aldrig nånsin skall vi glömma
mellanöhlets äventyr.
För att nu om öhlet drömma
helt vi oss till spriten tyr.

(från http://www.skrattportalen.se)

Sång till nedläggningen av spårvägslinjen till Graneberg i Uppsala 1953

1. Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann.
Sorgeligast är dock denna att vår kära schäs försvann
2. Förr Du skakade på spåren, varje halvtimma förbi,
men nu har Du blitt till åren och din bortgång fira vi.
3. Jyns Ultunae raska drängar har Du fraktat många år,
troget följt i spårens svängar sommar, vinter, höst och vår.
4. Småttingen med mycken bävan första gången Dig besteg.
Faderbrodern i sin strävan for med Dig på pliktens väg.
5. Ut till skutten, gamla rutten från Systemet full Du kom.
Faderbroder glad av hutten fullare sen vände om.
6. Faxelinan het av dansen Alltid hade lika brått.
Ofta dock hon missa` chansen, sista schäsen redan gått.
7. Fast Du fört ett Herrans väsen, kär vi hade Din profil,
men elektrodrivna schäsen nu trängs bort av buss och bil.
8. Vemodsfyllda hjärtan flämta uti avskedets minut:
Aldrig mer skall klockan klämta; vår gemenskap är nu slut.
9. Du var själen i vårt sinne, fast blott gjord av trä och stål.
Som en hyllning åt Ditt minne dricker vi din avskedsskål.


Från http://www.sunnersta.org/Avsked%20till%20schasen.pdf


Elvira-klänning på First Hotel Mårtensson i Halmstad

På detta hotell finns denna klänning utställd. Det rör sig definitivt inte om någon autentisk klänning som Elvira har burit. Gissningsvis rör det sig om någon teaterkostym som använts i något stycke om Elvira Madigan. Någon som vet? Foto: Kathinka Lindhe.


Målning av Marie Jonsson

Flickan ser väl mer ut som Pippi Långstrump, tycker jag. Bild från Dala-demokraten 31 augusti 2019.


Elvira Madigan Airport

Det lilla flygfält som finns på Tåsinge bytte namn till Elvira Madigan Airport den 1 juli 2021. Som synes rör det sig om ett gräsfält, som vad jag vet saknar kommersiell trafik.

Foto från flykort.dk

Quiltmotiv

Ytterligare ett quiltverk med Elvira Madigan som tema. Detta är hämtat från http://eliotsyr.blogspot.com/2013/12/

Speldosa

På auktionssajten Tradera dök denna speldosa upp i november 2020. Medan dansösen rör sig spelas “Elvira Madigan” (förmodligen avses “Sorgeliga saker hända”, ej Mozarts musik).
 

“Elvira Madigan Suite”, litografier av Adi Holzer

Verket består av 9 delar och framställdes i 30 exemplar år 1973.
Några av litografierna har motiv vars anknytning till Elvira Madigan verkar lite svår att förstå, men jag återger här två av dem jag har funnit återgivna på nätet. Den andra litografin har titeln “Revolver”

För information om konstnären se tyska Wikipedia.

Elvira-korsord i Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet har varje söndag ett korsord kallat Profilen med en känd person som tema. Den 23 januari 2022 var det Elviras tur. Den som är road kan ju skriva ut korsordet och försöka att lösa.

https://usercontent.one/wp/elviramadigan.se/wp-content/uploads/2022/02/SvD_KULTUR_2022-01-23.pdf


Sixten- och Elviraglass

Sommaren 2022 erbjöd Lundbykiosken på Tåsinge dessa glasstrutar (bild från Tåsinge Turistinformation).